16 Şubat 2008 Cumartesi

120 Hakkında Haber...


Birinci Dünya Savaşı sırasında Van'da, cepheye malzeme taşıyan, yaşları 12-17 arasındaki 120 çocuğun hikayesi beyaz perdeye aktarılıyor.

Ermeni Çeteleri Katliamına Uğramış Mağdurlar (EÇKUM) Derneği Başkanı İkram Kali, yaptığı yazılı açıklamada, Birinci Dünya Harbi sırasında Van cephesine gönüllü olarak malzeme taşıyan, yaşları 12-17 arasında olan 120 Vanlı çocuktan yaklaşık 80'nin, Van'a dönerken yolda donarak şehit olduğunu söyledi.

Vanlı kahraman çocukların yaptığı büyük fedakarlık ve yiğitliğin, 100 yıl sonra "120" adıyla beyaz perdeye aktarıldığını ifade eden Kali, şunları kaydetti:"Vanlı 120 kahraman çocuğun yiğitliğini anlatan, Özge Özberk, Cansel Elçin, Emin Olcay ve Burak Sergen gibi ünlü kişilerin rol aldığı (120) filminin yönetmeni Murat Saraçoğlu ile senaryo yazarı ve müzik yapımcısı Özhan Eren'e, EÇKUM Derneği olarak teşekkür ediyoruz."

"FİLMİN VAN'DA ÇEKİLMEMESİ ÜZÜNTÜ VERİCİDİR"

"Van'da yaşanmış tarihsel bir hikayeden yola çıkılarak çekimlerine başlanan 120 adlı kahramanlık filminin, Van tarihi açısından büyük önemi ve değeri vardır" diyen Kali, Van'da olayın geçtiği yıllara uygun tarihi mekan kalmadığı için filmin, kültürel ve mimari özelliğini koruyan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde çekiliyor olmasının, Vanlılar için üzüntü verici olduğunu bildirdi.

Filmde Van kültürü, Van kenti ve yaşantısının gerçeğe yakın yansıtılacağına inandıklarını ifade eden Kali, şöyle devam etti: "Tarihi Van evlerinin korunmaması bizim hatamızdır. Vanlı 120 yürekli çocuğun, körpe bedenleriyle yazdığı eşsiz dramatik kahramanlık destanı, 120 filmi ile hak ettiği değeri bulacak, çocuklarımızın ruhları şad olacaktır. Bu film, tarihe ışık tutmak, hafızaları tazelemek adına önemli ve değerli bir projedir."

Filme konu olan, 120 Vanlı çocuğun hüzünlü ama gururlu kahramanlık hikayesinin, Hikmet Ilgaz tarafından kaleme alınan "Şark Yıldızı- Esir Cami Müslümanları" belgesel romanında yer aldığını kaydeden Kali, 11 Eylül 2007 günü Van'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de bu belgesel romanın armağan edildiğini söyledi.

İkram Kali, filmde bazı rollerde Vanlı çocuklara yer verilmesini umut ettiklerini anlatarak, "filmde yer alan kış sahneleri, çocukların donma sahneleri Van'da çekilebilir. Ayrıca Van halkını, meslek odalarını ve sivil toplum kuruluşlarını, (120) filminin senarist ve yönetmenlerine destek mesajı göndermeye davet ediyoruz" dedi.

Hiç yorum yok: